1. Kiedy?

Najlepiej wiosną, w czasie hanami, w marcu, kwietniu, ale też później - w maju czy czerwcu. Potem w Japonii robi się nieznośnie gorąco. Warto wrócić jesienią, w październiku i listopadzie.

2. Dojazd

Przeważnie lot do Tokio czy Osaki to koszt blisko 3 tys. zł. Można upolować promocję równą połowie tej ceny.

3. Transport

Aby zaoszczędzić na transporcie wewnątrz kraju, warto zaopatrzyć się w Japan Rail Pass, czyli bilet sieciowy uprawniający do poruszania się większością pociągów (894 zł na 7 dni). Dobra opcja jest też autostop.

4. Nocleg

Niesamowitym doświadczeniem jest nocleg w hotelu kapsułowym. Całe rzędy piętrowych wnęk do spania, wyposażonych często w małe telewizory, robią ogromne wrażenie! (Koszt: ok. 80 zł / noc)

5. Jedzenie

Popularnym daniem jest ramen - gruby makaron podawany z rosołem i kawałkiem mięsa. Co ciekawe, w restauracjach nie ma tradycji dawania napiwków. Po posiłku warto wziąć udział w ceremonii parzenia herbaty, która ma wielowiekową tradycję.