Na widzów 13. Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków czeka niezwykła podróż po tętniącej życiem Azji. Widzimy się 13-20 listopada w Warszawie i 15-17 listopada we Wrocławiu.

Poczuj prawdziwy smak Azji w kinie

Festiwal Filmowy Pięć Smaków to coroczny przegląd kina z Azji Wschodniej, Południowo-Wschodniej i Południowej. Od 2006 roku prezentuje premierowo najnowsze, starannie wyselekcjonowane filmy z krajów regionu, a także klasyczne dzieła azjatyckich archiwów, retrospektywy wybranych twórców oraz przeglądy kinematografii narodowych.

Dlaczego Azja?  Kino rozwija się tu niezwykle dynamicznie – to właśnie na tym kontynencie powstaje obecnie najwięcej filmów.

Tegoroczny festiwal  to 40 filmów, z czego większość  to międzynarodowe premiery. Program tworzą przede wszystkim tytuły nieznane w Polsce, niedostępne w regularnej dystrybucji. Seanse będą odbywać się w dwóch warszawskich kinach: Kinotece i Muranowie oraz we Wrocławiu w Kinie Nowe Horyzonty.

W tym roku czeka nas 7 sekcji: Nowe Kino Azji, Asian Cinerama, Mistrzowie, Polskie akcenty, Japonia: Out of Focus, Kino grozy, Retrospektywa Fruit Chana.

 

Konkurs filmowy

W sekcji konkursowej „Nowe Kino Azji” zobaczymy najnowsze produkcje z Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, od Indii i Bhutanu po Koreę i Tajwan.   Filmem otwarcia będzie “Fagara” w reżyserii Heiward Mak z Hongkongu - opowieść o trzech przyrodnich siostrach spotykających się po raz pierwszy na pogrzebie ojca. Odmienne charaktery i miejsce pochodzenia sióstr tworzą idealny przepis na gęsty od emocji portret nieszablonowej rodzinny.

Wśród filmów konkursowych znajdziemy również fabuły opowiadające o wielkiej polityce odbijającej się echem w codziennym życiu zwykłych ludzi jak w “Balon”, który został wyreżyserowany przez Pemę Tsedena. Ta mądra, nasycona  humorem opowieść o brzemiennych w skutki wyborach pasterskiej rodziny, potwierdza doskonałą formę reżysera.

Równie przejmującą historią jest "Czerwony fallus", czyli umiejscowiona w cichej zasnutej mgłami bhutańskiej górskiej wiosce pełna niepokojącej symboliki historia dojrzewania i odkrywania kobiecej siły.

Laureata Grand Prix Pięciu Smaków wybiera People's Jury – 11 pasjonatów kina, wybranych na zasadzie konkursu.

 

Co na pewno warto zobaczyć?

Poza konkursem zobaczymy m.in. kameralną, zmysłową opowieść o dorastaniu “Zaśpiewaj to Bulbul”, w której tytułowa bohaterka poszukując swojego talentu ma do pokonania wiele przeszkód w otaczającym ją konserwatywnym środowisku indyjskiej prowincji, a także wzruszającą historię międzykulturowej przyjaźni “Pozostać człowiekiem”. W tym filmie mężczyzna poruszający się na wózku inwalidzkim i migrantka z Filipin, pracująca jako jego pomoc domowa, mierzą się ze swoją samotnością, ograniczeniami fizycznymi i ekonomicznymi.

Temat branży rozrywkowej podjął  film “Nina Wu” - to elektryzujący wizualnie psychologiczny thriller o walczącej o swoje marzenia kobiecie. Inspiracją do stworzenia scenariusza  stały się doświadczenia aktorek z całego świata, opisywane przez media w związku z akcją #metoo.

Nie zabraknie polskich akcentów. Zobaczymy m.in. “Smak pho” w reżyserii debiutującej Mariko Bobrik. Oprócz japońskiej reżyserki wykształconej w Łodzi, przy filmie pracowali również polsko-niemieccy koproducenci i wietnamscy, nieprofesjonalni aktorzy, a wszystko zostało nakręcone w samym sercu Warszawy. Powstał z tego niezwykle autentyczny obraz społeczności warszawskich Wietnamczyków, a prosta historia o tradycyjnej wietnamskiej zupie przerodziła się w wielowymiarową opowieść o poszukiwaniu swojego miejsca na świecie oraz problemach, jakie rodzi pozornie prosta definicja "domu".

Czeka również cudownie absurdalne japońskie poczucie humoru. W “Zabierz mnie do Saitamy” odwieczna walka między Tokio a prowincjonalną Saitamą nabiera nowego rozmachu w szaleńczo kolorowej ekranizacji popularnej mangi, a brawurowe poczucie humoru doskonale przenosi się ponad kulturowymi granicami.

Zobacz kadry wybranych filmów festiwalu Pięć smaków >>>

 

Nie tylko filmy

Wydarzenia towarzyszące festiwalowi odbędą się w ramach bezpłatnej Akademii Azjatyckiej.

Dowiemy się, jak zrobić film na ścinkach taśmy filmowej? Jak łączyć tematy polityczne z głęboko osobistymi? Gdzie są granice filmowej obsceniczności? Na te i inne pytania festiwalowa publiczność poszuka odpowiedzi z gościem specjalnym festiwalu - Fruit Chanem, który poprowadzi masterclass. Niezwykłe spotkanie z legendą hongkońskiego kina niezależnego stworzy okazję do spojrzenia na kulisy pracy w buzującym energią przemyśle filmowym.

Pozostając w temacie festiwalowych gości, kolejnym ważnym punktem programu, będzie bliskie spotkanie z  Pemą Tseden - pionierem tybetańskiego kina, pierwszym reżyserem tworzącym filmy w dialekcie Amdo w ramach chińskiego przemysłu filmowego. Podczas dyskusji możemy się więc spodziewać takich tematów jak: przełamywanie stereotypowego wizerunku Tybetu, spotkanie kina z literaturą, realizowanie zdjęć w niezwykłych sceneriach regionu, a także praca z lokalnymi aktorami. 

Podczas festiwalu publiczność będzie mogła również uczestniczyć w spotkaniach z innymi twórcami - m.in. reżyserkami i reżyserami: Mariko Bobrik (“Smaku pho”),  Heiward Mak (“Fagara”), Yi Ok-seop (“Maggie”), Tashim Gyeltshenem (“Czerwony fallus”) czy Naboru Iguchi (“Kwiaty zła”), a także aktorami i aktorkami: Crisel Consunji (“Pozostać człowiekiem”) czy gwiazdą dziewczęcej supergrupy BNK:48,  Jennis Oprasert (“Nasze miejsce”) .

Temat kobiet w branży filmowej i rozrywkowej Azji zostanie poruszony podczas spotkania “Reżyserki, aktorki, idolki. Między niszą a głównym nurtem”. Aleksandra Nowak i Paulina Klepacz z redakcji G'rls ROOM, po seansie “Nina Wu”, porozmawiają z przedstawicielkami branży o tym, czy są w stanie zaistnieć nie tylko w kinie arthousowym, ale i przy wysokobudżetowych produkcjach, a także czy odczuły zmiany wywołane przez ruch #metoo.

Tematem od lat bliskim festiwalowi są azjatyckie reklamy. Co jest w nich tak wyjątkowego, że kochają je zarówno widzowie, jak i organizatorzy Pięciu Smaków? Przekonać się będziecie mogli podczas specjalnej edycji Kreatywnego piątku - Papaya.Rocks poprowadzi gości przez świat azjatyckiej reklamy prezentując unikatowy set reklamowych klipów (m.in. autorstwa Nawapola Thamrongrattanarita).

Jak się okazuje, nie samymi premierami filmowymi festiwal żyje. Podczas wydarzenia odbędzie się również oficjalna premiera książki „Made in Hong Kong. Kino czasu przemian”. Jej autorzy podejmą się rozmowy o tym, co wydarzyło się w kinie Hongkongu po złotych czasach Bruce'a Lee i jakie zmiany przyniosła odwaga nowej fali, a także jak dziś branża radzi sobie z poczynaniami chińskiego wielkiego brata.

Na koniec, o wykluczonej seksualności i jej marginesach oraz tematyce LGBTIQ+, porozmawia redakcja ambitnego magazynu NANG, który wnikliwie analizuje współczesne kino azjatyckie przyglądając się niszowym, awangardowym i wytyczającym nowe granice projektom.

 

13. Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków tuż tuż!

Identyfikacja wizualna 13. Pięciu Smaków oparta jest na dalekowschodnim kalendarzu lunarnym i znakach zodiaku. Rok 2019 jest Rokiem Ziemnej Świni/Dzika.

Pięć smaków to okazja do doświadczenia azjatyckiego żywiołu na własnej skórze: zderzenia z wytworami szalonej wyobraźni radykalnych twórców, odkrywania azjatyckiej popkultury, dyskusji o sztuce, polityce i wyzwaniach współczesnego świata. Zapraszamy!

Szczegółowy program 13. AFF Pięć Smaków, aktualności, bilety: www.piecsmakow.pl