Naukowcy twierdzą, że możliwość fizycznego dotknięcia żywności wzmacnia jej zmysłowe postrzeganie przez mózg. Oznacza to, że jeszcze zanim pożywienie dotrze do ust, mózg myśli, że będzie ono smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące niż w przypadku używania sztućców. Badacze odkryli jednak też to, że przejawia się to tylko u osób, które zazwyczaj ograniczają swoją dietę.

Aby to dowieść, naukowcy z Uniwersytetu Stevensa w Nowym Jorku przeprowadzili 3-stopniowy eksperyment.

W pierwszym badaniu poprosili 45 wolontariuszy, by spojrzeli na kosteczkę sera, następnie wzięli ją do ręki i spożyli. Połowa uczestników otrzymała ser na wykałaczce, a druga połowa trzymała kostki palcami.

Uczestnicy, którzy wcześniej zgłosili, że zazwyczaj mają wysoki poziom samokontroli nad tym, co jedzą, uważali, że ser jedzony palcami jest smaczniejszy, podczas gdy ci z niskim poziomem samokontroli nie przejawiali podobnej ekscytacji jego smakiem.

W drugim eksperymencie grupa 145 studentów studiów licencjackich została podzielona na dwie grupy, z których pierwsza została poproszona o wyobrażenie sobie, że muszą być bardziej ostrożni w swojej diecie i ograniczyć nadmierne jedzenie, by móc cieszyć się sprawnością i zdrowiem, a druga miała nie martwić się o swoją wagę i pozwolić sobie na smaczne jedzenie, by bardziej cieszyć się życiem. Następnie każdy z uczestników otrzymał kubek z czterema mini pączkami, ale tylko połowa otrzymała dodatkowo wykałaczki. Podobnie jak w pierwszym eksperymencie, uczestnicy zostali poproszeni o przyjrzenie się jedzeniu i ocenę jego właściwości. Grupa, która została przygotowana do samokontroli, oceniła pączki bardziej pozytywnie w momencie chwycenia ich w dłonie.

W trzecim badaniu 77 osób otrzymało pojemnik z 15 kostkami sera w środku. Osoby z największą samokontrolą, którym pozwolono zjeść ser ręką, spożyły więcej niż te, które jadły widelcem – siedem kostek w porównaniu z czterema. 

Z kolei w grupie o mniejszej samokontroli średnia wyniosła 6 kostek w przypadku jedzenia widelcem i czterech kostek w przypadku jedzenia palcami.

Główna badaczka, prof. Adriana Madzharov, powiedziała: “To tak mała zmiana, ale może zmienić sposób, w jaki ludzie oceniają twój produkt. Wydaje się, że te dwie grupy nie przetwarzają informacji sensorycznych w ten sam sposób. Dla osób, które regularnie kontrolują spożycie żywności, bezpośredni dotyk wywołuje zwiększoną reakcję sensoryczną, czyniąc jedzenie bardziej pożądanym i atrakcyjnym".

Poprzednie badania sprawdzające, dlaczego ludzie przesadzają z ilością jedzenia, sugerują, że może to mieć związek z ubytkami w tej części mózgu, która odpowiada za samokontrolę. 

Wspomniane badania zostały opublikowane w magazynie “Journal of Retailing”.  

 

Katarzyna Mazur