Szczerze nienawidzicie brukselki? Brokuły i kalafior zawsze lądowały z boku talerza? Możliwe, że odziedziczyliście dwa zestawy genów rujnujących smak wielu warzyw. Takim jak wy pechowcom ciężko utrzymać w diecie odpowiednio dużo zielonego, bo wszystko jest za gorzkie.

Na tym nie koniec, bo te same fragmenty DNA czynią mało przyjemną konsumpcję piwa, kawy czy ciemnej czekolady. Z ewolucyjnego punktu widzenia jesteście wyczuleni na trucizny, charakteryzujące się zwykle takim gorzkim smakiem. Według dr Jennifer Smith i jej kolegów z wydziału medycyny uniwersytetu stanowego w Kentucky ten pożyteczny mechanizm obronny części osób bardziej szkodzi, niż pomaga, zauważa CNN

Każdy z nas dziedziczy po rodzicach 30 genów odpowiedzialnych za czucie gorzkiego smaku, w tym dwie kopie TAS2R38. Koduje on białka w receptorach odpowiedzialnych za możliwość odczuwania m.in. fenylotiomocznika (PTC) i glukozynolanów (GLS). Występuje on w dwóch wariantach, AVI i PAV a można dziedziczyć różne ich kombinacje.

Ludzie mający dwie wersje AVI nie czują nieprzyjemnego smaku tam, gdzie ewidentnie występuje, wiele jedzonych rzeczy jest dla nich nijakie.  ”Normalnie” ten sam smak czują ci, którzy mają po jednej wersji AVI i PAV. Nieszczęśliwi są ci, którzy odziedziczyli dwie wersje PAV.

Ta kombinacja zapewnia super mocne smakowanie gorzkiego i skutecznie pozbawia szans na cieszenie się wieloma potrawami. Wśród 175 osób przebadanych przez dr Smith te mające po dwa haplotypy PAV genu TAS2R38 jedzą dużo mniej zielonych warzyw liściastych. Statystycznie 2,6 raza mniej. Ograniczając w te sposób naturalną ochronę serca. Dotyczy to ok 1 na 4 ludzi na Ziemi.

- Drodzy państwo, jeżeli chcecie by pacjenci trzymali się waszych wytycznych dotyczących diety, musicie brać pod uwagę jak smakują rzeczy, które nakazujecie im jeść – dr Smith powiedziała na sympozjum zorganizowanym przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, AHA.

Superodczuwanie gorzkiego sprowadza się do tego, że z wszystkiego co taka osoba je dociera do niej posmak siarki. - Najgorzej z brukselką, szczególnie tą rozgotowaną. A kilka takich niesmacznych warzyw psuje opinię o reszcie, bo ludzie generalizują. Gdy się ich zapytać, czy lubią warzywa, nie powiedzą: tak, to jest niezłe, ale to czy tamto już nie. Po prostu albo lubią wszystkie, albo żadne – uważa prof. Valerie Duffy, ekspertka z uniwersytetu w Connecticut doradzająca przy badaniu smaku.

- O ile kombinacje genów określają sposób odczuwania gorzkiego, to nie mieliśmy podobnych rezultatów sprawdzając fragmenty DNA odpowiedzialne za odczuwanie sodu, cukru i tłuszczy nasyconych – pociesza dr Jennifer Smith. Ostatecznie, zawsze można spróbować nauczyć się osłabiać gorzki smak podczas przygotowywania posiłku.