Przyczyną dolegliwości może być to, że większość dorosłych na całym świecie – według szacunków aż 68 proc. – nie jest w stanie dostatecznie strawić mleka.

Cierpią bowiem na nietolerancję laktozy, której przyczyna leży w braku enzymu rozkładającego na części cukier mleczny, czyli laktozę właśnie.

Enzym ten – laktaza – występuje w organizmach małych dzieci, lecz z wiekiem zanika, jak tłumaczy genetyczka specjalizująca się w badaniach nad ewolucją człowieka Pascale Gerbault. Co prawda nadal jest wytwarzany i wciąż pozwala na trawienie laktozy, ale dotyczy to coraz mniejszej liczby osób.

– Nie wiadomo, dlaczego niektórzy dorośli lepiej tolerują mleko niż inni – wyjaśnia Gerbault, dodając, że jest jeden trop.

– Tolerancja mleka jest większa w rejonach, w których od wieków hodowano zwierzęta mleczne takie jakie krowy, kozy czy owce. 

Nietolerancja laktozy na świecie (czerwony – częstsza, biały – rzadsza):