Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, prof. Mirosław Jarosz mówi, że w 2013 r. przeciętne spożycie soli w naszym kraju zmniejszyło się do 10,3 g. To o prawie 5 gramów mniej niż w 1998 r., gdy konsumpcja soli sięgała 15,1 g.
„Spożycie soli spada, co cieszy, bo im jest ono mniejsze, tym lepiej dla zdrowia. Nadal jednak jej konsumpcja jest zbyt duża, bo u osób dorosłych nie powinna przekraczać 5 g dziennie” – podkreśla specjalista. W przypadku dzieci i młodzież norma ta jest jeszcze mniejsza - od 1,9 do 3,75 g soli dziennie.
Pesymistyczne wyniki badań
Z danych wynika, że nadmierne spożycia soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienie tętniczego krwi oraz chorób sercowo-naczyniowych. Sprzyja również nowotworom żołądka, kamicy nerkowej i osteoporozy.