Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii postanowili przebadać stan zdrowia rdzennych mieszkańców Amazonii – ludu Tsimane. Jest to plemię, które zamieszkuje tereny Boliwii. Jego członkowie żyją spokojnie, bez większego stresu, w izolacji od współczesnego świata. Uprawiają rolę metodami tradycyjnymi, zajmują się zbieractwem i rybołówstwem.

Lud Tsimane ma najzdrowsze serca na świecie

Niewykluczone, że to właśnie dieta i styl życia związane są bezpośrednio z ich wyjątkowo dobrym stanem zdrowia. Już w 2017 r. na łamach czasopisma naukowego „The Lancet” opublikowano badania, z których wynika, że Tsimane praktycznie nie zapadają na schorzenia układu krążenia. Ich serca są jednymi z najzdrowszych na świecie.

Jak to możliwe skoro mieszkańcy Amazonii praktycznie nie mają żadnego dostępu do opieki medycznej? Wszystko wskazuje na to, że kluczową rolę odgrywa tu styl życia, a zwłaszcza dieta Tsimane.

Mózgi członków amazońskiego plemienia starzeją się znacznie wolniej niż nasze

Teraz badacze z Kalifornii postanowili sprawdzić, w jakim stanie są mózgi członków plemienia Tsimane. Za pomocą tomografii komputerowej przebadali ponad 700 osób w grupie wiekowej 40–95 lat. Następnie porównali ich skany mózgu z tymi od osób, które żyją w krajach wysoko uprzemysłowionych. Mimo trudności logistycznych badanie udało się przeprowadzić.

Okazało się, że u ludu Tsimane mózg starzeje się o 70 procent wolniej niż u ludzi, którzy żyją w krajach zachodnich. Co ciekawe, dzieje się tak mimo wysokiego poziomu tzw. markerów stanu zapalnego u Tsimane. W populacji zachodniej wskaźnik ten jest powiązany z ubytkami tkanek mózgu i demencją. Jednak u Tsimane stan zapalny wiąże się przede wszystkim ze zwalczaniem infekcji i pasożytów.

Kluczem do zdrowia jest dieta plemienia Tsimane

Autor badania, profesor ekonomii i antropolog Hillard Kaplan twierdzi, że w naszym przypadku stan zapalny jest przewlekły. Jego źródła to siedzący tryb życia oraz dieta bogata w węglowodany i tłuszcze. Zwiększa to ryzyko utraty tkanki mózgowej, a więc i chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer.

W przypadku plemienia Tsimane wygląda to zupełnie inaczej. Kluczowe czynniki to duża aktywność fizyczna i zdrowa dieta. Tsimane większość pożywienia zdobywają sami. Zaledwie 8 procent tego, co jedzą pochodzi z zewnętrznych źródeł.

Jedzą sporo ryb, które są źródłem kwasów omega 3 i pełnowartościowego białka. W ich diecie nie brakuje też warzyw i owoców, które zawierają duże ilości błonnika i polifenoli. Węglowodany przetworzone, które w naszej diecie przeważają, są znacznie rzadziej spożywane przez Tsimane.

Dieta sirtuinowa może sprzyjać długowieczności i zdrowiu

Nie jest to pierwsze badanie, które potwierdza, że dieta roślinna z dodatkiem dobrej jakości białka z ryb czy chudego mięsa jest bardzo zdrowa. Dlatego też dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą dla Europejczyków.

Ostatnio też coraz częściej mówi się o diecie sirtuinowej. Kluczowe jest w niej nie tylko ograniczenie kalorii, ale także produkty, które spożywamy. Mają one aktywować tzw. sirtuiny. To białka, które spowalniają procesy starzenia się. Do produktów w diecie sirtuinowej należą:

  • jarmuż,
  • truskawki,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • kasza gryczana,
  • kurkuma,
  • orzechy włoskie,
  • rukola,
  • chili,
  • kapary,
  • lubczyk,
  • daktyle,
  • cykoria,
  • owoce jagodowe – głównie borówki.

Zaleca się też picie matchy, kawy i niewielkich ilości czerwonego wina ze względu na dużą ilość resweratrolu – dobroczynnej substancji zaliczanej do polifenoli.

Nie ma na razie jednoznacznych badań na temat skuteczności diety sirtuinowej. Z pewnością jednak warto włączyć do diety te produkty i zwrócić większą uwagę na kaloryczność potraw. Większość z nas spożywa co dzień więcej kalorii niż potrzebuje. Może to prowadzić do nadwagi i otyłości. Rośnie też wówczas ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy choroba wieńcowa.

Źródła: The Lancet, The Journal of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences.