• Powierzchnia: 1,65 mln km2.
  • Liczba mieszkańców: 65 mln.
  • Stolica: Teheran.
  • Religia dominująca: islam wyznaje 98 proc. społeczeństwa (szyici 89 proc.,
  • sunnici 9 proc.).
  • Język urzędowy: perski. Waluta: rial iranski (IRR) 1 USD = 9,8 IRR. Ceny zazwyczaj są podawane w tomanach (1 toman = 10 riali).



  • W północno-zachodnich prowincjach cały rok panuje znośny klimat. Natomiast regiony centralne są suche, latem – gorące. Dużą wilgotność powietrza i upał (temperatura w granicach 40–50°C w cieniu) najbardziej dają się we znaki na południu kraju.



  • Trzydziestodniowa wizę turystyczna (koszt 60 euro) można uzyskać w Ambasadzie Islamskiej Republiki Iranu w Warszawie (ul. Królowej Aldony 22, tel: 022 617 56 27, e-mail: iranemb@iranemb.warsaw.pl). Izraelska wiza uniemożliwia ubieganie się o wizę irańską.



  • Samolotem: linii LOT z Warszawy do Teheranu (bilet w obie strony kosztuje od 1 177 zł) lub Lufthansa do Stambułu (przesiadka we Frankfurcie); bilet w obie strony kosztuje od 1 299 zł. Międzynarodowe lotnisko im. Imama Chomeiniego znajduje sie 30 km od Teheranu. Dojazd do centrum taksówka kosztuje 2–3 USD.
  • Autobusem: ze Stambułu do Teheranu podróz trwa 40 godzin, bilet w jedną stronę kosztuje 25–30 USD.



  • Po Iranie najlepiej podróżować autobusami, które odjeżdżają z dworców, tzw. terminali. Bilety są tanie, za przejazd z Teheranu do Isfahanu zapłacimy 10 USD. Większość autobusów ma wysoki standard (np. klimatyzacje).
  • Savari, czyli kilkuosobowe taksówki, maja postój także na dworcach. Odjeżdżają, gdy zbierze się komplet. Podróż kosztuje 2 razy drożej niż autobusem.
  • Tradycyjne taksówki są dobrym środkiem lokomocji w miastach. Cenę ustala sie przed rozpoczęciem kursu, za kurs płaci sie 2–3 USD.



  • Przedstawiciele hoteli o różnym standardzie Czekaja na turystów na dworcach. Najtańszy nocleg znajdziemy w hostelach (ceny od 10 USD) i niższej klasy hotelach (ceny od 20 USD). Z właścicielami obiektów noclegowych można i trzeba się targować.



  • Irańska kuchnia nie jest dla wegetarian. Głównym składnikiem potraw jest mięso: drób, cielęcina, baranina podawana z ryżem, chlebem pita i warzywami. Nie jada się wieprzowiny. Bezmięsne są zupy (asz). Obiad w barze lub restauracji kosztuje kilka dolarów. Na śniadanie zazwyczaj podaje się jajko lub jajecznicę oraz dżem, miód lub powidła.