Kuchnia tajska? Pikantna, słona, słodka, aromatyczna. Już przy pierwszym poznaniu chwyta za serce i nie daje o sobie zapomnieć. 

Proponujemy Wam dwie tajskie potrawy, których ekipa Travelera uczyła się podczas warsztatów organizowanych przez Ambasadę Tajlandii.

Tom Yum Kung
- ostro-kwaśna zupa z krewetkami
Składniki:
- 12 średnich krewetek, oprawionych
- 10 grzybów
- 1 łodyga trawy cytrynowej, lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki
- 3 listki limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 6 ostrych papryczek, lekko zmiażdżonych
- 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Sposób przygotowania:
  • 1. Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na czwartki.
  • 2. Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól.
  • 3. Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i sotrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.
Kratong Thong
- siekany kurczak ze słodką kukurydzą w chrupkiej złotej miseczce z ciasta
Krathong - miseczki z ciasta
Składniki:
1/2 filiżanki przesianej mąki
1/2 filiżanki mąki ryżowej
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 filiżanki soku z limonki
1/2 filiżanki wody Wykonanie ciasta:
  • 1. Połącz obie mąki, dodaj żółtko, sól, cukier, sok z limonki i wodę. Bardzo dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Przecedź przez sito i zostaw na 20 min.
Smażenie miseczki (krathong)
  • 1. Rozgrzej w garnku olej roślinny i włóż do niego foremki do babeczek, aby je ogrzać. Kiedy będą gorące, wyjmij je i odsącz nadmiar tłuszczu na papierze.
  • 2. Gorące foremki napełnij ciastem, tak aby pokrywało ich wewnętrzne ścianki i włoż do garnka z gorącym olejem.
  • 3. Smaż w głębokim tłuszczu aż ciasto stanie się chrupkie. Po kilkudziesięciu sekundach ciasto powinno odkleić się od foremki.
  • 4. Kontynuuj smażenie miseczek do uzyskania złotego koloru. Potem wyjmij je z garnka i zostaw do odsączenia na papierze.
  • 5. Gotowe miseczki należy trzymać pod przykryciem.

Przygotowanie farszu:
Składniki:
- zaiarna z czterech kolb kukurydzy
1/2 filiżanka marchwi pokrojonej w kostkę
1/2 filiżanki grochu cukrowego
200g drobno posiekanej piersi kurczaka
2 łyżeczki roztartego korzenia pietruszki z czosnkiem i pieprzem
1 łyżeczka soli
1-2 łyżeczki cukru
1/2 filiżanki mleka skondensowanego lub kokosowego
3 łyżki oleju do smażenia
liście pietruszki, czerwona papryka do dekoracji

Wykonanie farszu:
  • 1. W garnku lub na patelni rozgrzej olej i włóż masę z korzenia pietruszki, czosnku i pieprzu.
  • 2. Smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć i dodaj kurczaka.
  • 3. Kiedy kurczak się usmaży dodaj kukurydzę i marchew.
  • 4. Wymieszaj dobrze, dodaj trochę cukru, sól i mleko skondensowane.
  • 5. Spróbuj i dopraw do smaku. Zdejmij z patelni i zostaw do wystygnięcia.
  • 6. Napełnij farszem miseczki z ciasta, udekoruj liśćmi pietruszki i czewroną pokrojoną papryką.
Smacznego!