Polskie pączki robi się z ciasta drożdżowego i te tradycyjne smaży na smalcu. Idealny pączek po zgnieceniu powinien wrócić do swojego kształtu, musi mieć ładną złocistą skórkę, być lekki i nadziany konfiturą, najlepiej różaną, posypany cukrem pudrem lub polany lukrem z kandyzowaną skórką pomarańczy. Ale nie wszędzie ten popularny w okresie karnawału przysmak jest serwowany na słodko. 

Historia pączków

Starożytni Rzymianie też jedli pączki. Nie miały one jednak zbyt wiele wspólnego z naszymi łakociami. Pączki starożytnych Rzymian były tłuste i wytrawne. Ciasto chlebowe formowano w kulki i nadziewano słoniną, a następnie smażono i maczano w sosie rybnym. Na słodką wersję pączków wpadli Arabowie – smażone ciasto drożdżowe polewali miodem.

Niemcy z kolei w XV wieku faszerowali je grzybami i mięsem, zaś Polacy pączkami zajadali się podczas Ostatków. Do Ameryki dotarły one wraz z holenderskimi emigrantami, którzy nadziewali je konfiturami z jabłek lub śliwek. Podobno ich kształt zawdzięczamy berlińskiemu cukiernikowi, który, ze względu na słabe zdrowie, nie mógł służyć w pruskiej armii, więc dla niej gotował. I zaczął z ciasta formować kule na wzór kul armatnich.

W Polsce pączki są przyrządzane na słodko od XVI wieku. Wcześniej ciasto było nadziewane słoniną. 

Pączki na świecie

Jakie są rodzaje pączków? Oto propozycje z całego świata: 

  1. Bamieh – ciasto wyciskane przez specjalną formę smaży się na oleju, a następnie macza w syropie. Popularne na Bliskim Wschodzie. 
  2. Donuts – słynne amerykańskie donaty mają dziurkę w środku i polewane są różnokolorowymi glazurami z dodatkami.  
  3. Crullers – pączki w kształcie obwarzanków, zwane popularnie oponkami, wyrabia się z beignet, czyli wymyślonego we Francji ciasta, i smaży w głębokim tłuszczu. Obecnie są bardzo popularne w Nowym Orleanie.
  4. Bombolini – pochodzą z północnych Włoch. Nadziewane są czekoladą, kremem lub owocami.
  5. Zeppole – neapolitańskie pączki wyróżniają się tym, że ich nadzienie znajduje się... na wierzchu.
  6. Loukoumades – typowe dla Grecji i Turcji małe kulki macza się w syropie lub miodzie.
  7. Sufganijot – żydowskie pączki zjada się podczas Chanuki, czyli święta światła.  
  8. Churros – hiszpańska wariacja ciasta smażonego na tłuszczu. Często dodatkiem do nich jest czekolada, w której moczy się je przed zjedzeniem.
  9. Bunuelos – to ulubione pączki Ameryki Łacińskiej. Często do ciasta dodawany jest anyż, a one same serwowane są z syropem.  
  10. Youtiao – chińskie pączki są raczej słone niż słodkie. Smaży się je zazwyczaj na śniadanie.
  11. Lokma – małe turecki pączki smażone na głębokim tłuszczu i nasączone syropem cukrowym lub miodowym

Donuts / Fot. Scott Olson/Getty Images

Ciekawostki o pączku

  1. Pączek ma od 250 do 400 kalorii. 
  2. Największy pączek świata powstał w 2004 roku w Nowym Jorku. Powiedzieć, że był ogromny, to jakby nic nie powiedzieć. Wpisany do „Księgi Rekordów Guinnessa” przysmak miał 0,5 m grubości, ważył niemal 394 kg i mierzył 1,83 m średnicy. Dla porównana, dorosły tygrys waży maksymalnie 310 kg. 
  3. Polacy w tłusty czwartek zjadają około 100 milionów pączków. 
  4. Australijczyk Jesse Freeman w ciągu minuty zjadł 6 pączków z dżemem bez oblizywania warg. Z kolei Leah Shutkever z Wielkiej Brytanii zdołała zjeść w całości aż 10 pączków bez oblizywania warg w ciągu 180 sekund. 
  5. 11 sekund i 41 setnych sekundy – tyle czasu potrzebował Amerykanin Philip Joseph Santoro, by zjeść pączka w całości bez użycia rąk. 
  6. Najwyższa wieża z pączków powstała z 3100 pączków i mierzyła 152 cm. 
  7. Największe pudełko z pączkami ważyło 135 kg.
  8. Największa mozaika z pączków powstała we Lwowie, a do jej stworzenia wykorzystano ponad 7 tysięcy pączków.