Starożytni Rzymianie też jedli pączki. Na słono! Nie miały one wiele wspólnego z naszymi łakociami. Również dziś nie wszędzie pączki wyglądają tak samo. Oto przegląd najciekawszych wariacji na ich temat.

Historia pączkiem się toczy

Pączki starożytnych Rzymian były tłuste i wytrawne. Ciasto chlebowe formowano w kulki i nadziewano słoniną, a następnie smażono i maczano w sosie rybnym. Na słodką wersję pączków wpadli Arabowie - smażone ciasto drożdżowe polewali miodem.

Niemcy z kolei w XV wieku faszerowali je grzybami i mięsem, zaś Polacy pączkami zajadali się podczas Ostatków. Do Ameryki dotarły one wraz z Holenderskimi emigrantami, którzy nadziewali je konfiturami z jabłek lub śliwek.

Podobno ich kształt zawdzięczamy berlińskiemu cukiernikowi, który ze względu na słabe zdrowie, nie mógł służyć w pruskiej armii, więc dla niej gotował. I zaczął z ciasta formować kule na wzór kul armatnich.

 

Pączek idealny

Nasze pączki robi się z ciasta drożdżowego i te tradycyjne smaży na smalcu. Idealny pączek po zgnieceniu powinien wrócić do swojego kształtu, musi mieć ładną złocistą skórkę, być lekki i nadziany konfiturą najlepiej różaną, posypany cukrem pudrem lub polany lukrem z kandyzowaną skórką pomarańczy. Ale nie wszędzie pączki tak wyglądają...

 

Oto przegląd najciekawszych pączków świata.

 

10. Irańskie bamieh


(Fot. Shutterstock)

Ciasto wyciskane przez specjalną formę smaży się na oleju, a następnie macza w syropie.

 

9. Amerykańskie donuts


(Fot. Shutterstock)

Słynne amerykańskie donaty mają dziurkę w środku i polewane są różnokolorowymi glazurami z dodatkami.  

 

8. Francuskie crullers


(Fot. Shutterstock)

Pączki w kształcie obwarzanków, zwane popularnie oponkami, wyrabia się z beignet, czyli wymyślonego we Francji ciasta, i smaży w głębokim tłuszczu. Obecnie są bardzo popularne w Nowym Orleanie.

 

7. Włoskie Bombolini


(Fot. Shutterstock)

Bombolini pochodzą z północnych Włoch. Nadziewane są czekoladą, kremem lub owocami.

 

6. Zeppole


(Fot. Shutterstock)

Neapolitańskie pączki wyróżniają się tym, że ich nadzienie znajduje się... na wierzchu.

 

5. Loukoumades


(Fot. Shutterstock)

Typowe dla Grecji i Turcji małe kulki macza się w syropie lub miodzie.

 
4. Żydowskie sufganiyah


(Fot. Shutterstock)

Żydowskie pączki zjada się podczas święta światła, czyli Chanuki.

 

3. Hiszpańskie churros


(Fot. Shutterstock)

Hiszpańska wariacja ciasta smażonego na tłuszczu. Często dodatkiem do nich jest czekolada, w której moczy się je przed zjedzeniem.

 
2. Bunuelos z Ameryki Południowej


(Fot. Shutterstock)

Oto ulubione pączki Ameryki Łacińskiej. Często do ciasta dodawany jest anyż, a one same serwowane są z syropem.

 

1. Chińskie Youtiao


(Fot. Shutterstock)

Chińskie pączki są raczej słone niż słodkie. Smaży się je zazwyczaj na śniadanie.