Serwis idnes.cz kilka dni temu opublikował raport, którego wynika, że 10 tys. 323 z 12 tys. 183 respondentów stwierdziło, iż polskie produkty żywnościowe lepiej smakują i wyglądają na talerzu niż czeskie. Wynik jest bardzo zaskakujący, ponieważ kilka miesięcy temu rozpętano kampanię przeciwko polskiej żywności.

Czesi nie byli zadowoleni z wyników ankiety. Rzeczniczka czeskiej Izby Żywnościowej, skrytykowała wyniki badania uznając, że smak jest kryterium subiektywnym i nie świadczy o jakości produktu.

– Autentyczną jakość produkty można ocenić dopiero na podstawie analizy składników.  Niestety, w sytuacji zalewania rynku tanią żywnością konsumenci zapominają, jak smakują dobre artykuły.

Nasze Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi komentuje te wyniki inaczej:

- Te wyniki pokazują, że najlepszym weryfikatorem produktów żywnościowych są konsumenci, którzy wybierają produkty dobre jakościowo i smaczne, a taka jest właśnie nasza żywność.