Każde miasto w Turcji szczyci się tym, że ma na kebab swój własny niepowtarzalny przepis. Ale wśród tych setek wariacji król może być tylko jeden.

Adana kebab wygrywa we wszystkich rankingach. Cóż takiego ma w sobie, że nie sposób się mu oprzeć? Może to, że wymyślono go w Adanie, stolicy najżyźniejszego regionu w Turcji. Tu rosną najsmaczniejsze warzywa, które towarzyszą mięsiwu. A jest nim mielona jagnięciną, przy czym jagnię nie może być starsze niż rok i musi wypasać się na łonie natury. Zmielone z odpowiednią porcją tłuszczu mięso wyrabia się z mieszanką przypraw, cebulą i czosnkiem. Następnie oblepia się nim specjalny rożen, który umieszcza się nad grillem. Podawany jest na talerzu przykrytym cienką pitą, która wchłania soki z mięsa. Dodatkiem są grillowane warzywa; pomidory, papryka, natka pietruszki, sumak. Ponieważ Adana kebab jest niezwykle pikantny (wszystko za sprawą czerwonych papryczek chili) dobrze jest zamówić do niego Ayran - lekki, słony jogurt. A wieczorem coś mocniejszego np. zimną raki. Inne popularne kebaby: 1. Szisz kebab
Marynowane kawałki mięsa wołowego lub jagnięcego nadziewa się na rożen i grilluje. 2. Doner kebab

Fot. Shutterstock
Czyli dobrze nam znane płaty mięsa nadziane na rożen i skrawane po upieczeniu. Serwowane z warzywami i sosem w picie albo na pierzynce z ryżu. 3. Iskender kebab

Fot. Shutterstock
Pochodzi z Bursy, skrawki grillowanej jagnięciny polewane są roztopionym masłem, z kremowym jogurtem i sosem pomidorowym. 4. Bakłażanowy kebab, Patlicanli kebabi

Fot. Shutterstock
Bakłażanowe krążki nadziewane są na rożen i przekładane koftą, czyli kotlecikami ze zmielonego mięsa. 5. Beyti Kebab

Fot. Shutterstock
Wymyślono w Istambule. Grillowaną na rożnie wołowinę lub jagnięcinę zawija się w lawasza, czyli przypominające naleśniki pieczywo i serwuje polane sosem pomidorowym i jogurtem.