Oto dziesięć najdziwniejszych sztućców i naczyń świata.

1. Talerz liściasty

Indyjskie zaślubiny to prawdziwa uczta dla zmysłu smaku. Wszystkie smakołyki serwowane są tradycyjnie na liściach bananowca, które według wierzeń hinduistycznych zapewniają młodej parze pomyślność. Kelnerzy zwinnie podmieniają te nietypowe talerze, nawet gdy na weselu jest tysiąc gości. A ci jedzą do momentu, kiedy złożą liść na pół. To znak dla kelnera, że uczta zakończona. W wersji nowoczesnej roślinne naczynia mogą również przybrać kształt miseczki – trzymającej fason dzięki spinaczom biurowym.

JAK UŻYWAĆ: Z LIŚCIA BANANOWCA JE SIĘ TAK SAMO JAK Z PAPIEROWEGO TALERZA.

2. Widelec czy łyżka?

Stajesz w obliczu tego dylematu? Jest proste rozwiązanie - wzbogać  wyposażenie kuchni o łyżkowidelec – spork (skrzyżowanie słów spoon, czyli łyżka, i fork – widelec). Mimo że urządzenie zostało opatentowane dopiero w 1996 r. przez Kanadyjczyków Huberta Gagnona i Aldo Balattiego, jego prawdziwy wynalazca nie jest znany. Z pewnością jednak miał duszę podróżnika!

JAK UŻYWAĆ: WYBÓR OPCJI WIĄŻE SIĘ Z OBRÓCENIEM SZTUĆCA O 180 STOPNI. MOŻNA TEŻ KROIĆ DANIE BOCZNYMI

3. Tykwa, która łączy

Yerba mate to tradycyjny napój Indian Guarani – miał dodawać mocy indiańskim wojownikom. Jednak jego szczególne właściwości  ujawniają się dopiero w trakcie specjalnego rytuału zaparzania. Kluczową rolę odgrywa tu guampa, czyli pojemniczek wykonany z owoców tykwy słynących ze swych leczniczych właściwości, oraz  bombilla – metalowa lub srebrna rurka, przez którą należy wciągać  napój.  Podobnie  jak w przypadku fajki pokoju, naczynie z yerba mate powinno przechodzić z ust do ust. Ciekawe, co na to lokalny sanepid.

JAK UŻYWAĆ: YERBA MATE TO NAPÓJ MOCNY, DLATEGO NALEŻY GO PIĆ PRZEZ METALOWĄ RURKĘ MAŁYMI ŁYKAMI.

4. Kobiece oblicze noża

Innuickie kobiety nie muszą czekać na męża, żeby zabrać się do konkretnej roboty. Mają bowiem nóż ulu (dosłownie: kobiecy nóż). Składa się z półkolistego ostrza i trzonka. Używają go głównie mieszkanki Arktyki. Jest wielofunkcyjny – służy m.in. do oporządzania skór, cięcia mięsa, filetowania ryb, jedzenia i szycia. A jeśli zajdzie taka potrzeba, to i do obrony!

JAK UŻYWAĆ: WAŻNE, BY NIE ODRYWAĆ OSTRZA OD DESKI, TYLKO KROIĆ WAHADŁOWYM RUCHEM.

5. Skórzane naczynie

Pojawia się już w Odysei Homera, Biblii oraz Don Kichocie z La Manchy. Bukłak – najczęściej wykonany z elastycznej koziej skóry, która nie zmienia swoich właściwości pod wpływem wilgoci. Ma zwykle kształt worka i znakomicie sprawdza się przy transportowaniu wody, mleka czy wina w ekstremalnych warunkach. A więc na zdrowie!

JAK UŻYWAĆ: TRZEBA BYĆ PRZYGOTOWANYM NA LEKKI POSMAK SKÓRY.