■ Powierzchnia: ok. 7,7 mln km2, ponad 22 mln ludzi. Co czwarty mieszkaniec Australii urodził się za granicą (dane z 2009 r.).
■ Religie: chrześcijanie – ponad 63 proc., buddyści – ok. 2 proc., muzułmanie – ok. 1,7 proc. Natomiast ponad 30 proc. mieszkańców przyznaje, że nie identyfikuje się z żadną religią.
■ Strefy czasowe: w czasie letnim dodajemy do UTC od +8 do +12 godz.
■ Języki: angielski
■ Waluta: dolar australijski
(AUD), 1 AUD = ok. 2,7 PLN




■ Od października 2008 r. wprowadzono eVisitor – elektroniczny system wizowy.
Mając taki dokument, można przez 12 miesięcy wielokrotnie przekraczać granicę, a jednorazowy pobyt (w celach turystycznych lub biznesowych) nie może trwać dłużej niż trzy miesiące.
Z systemu eVisitor mogą korzystać posiadacze paszportów krajów Unii Europejskich oraz innych krajów europejskich (obywatelom UE wizy przyznawane są bezpłatnie).
Ambasada Australii
ul. Nowogrodzka 11
00-513 Warszawa
tel. 22 521 34 44
ambasada.australia@dfat.gov.au
www.australia.pl




■ Samolotem
do Sydney można dolecieć m.in. z Warszawy, Krakowa, Gdańska i Poznania z przesiadką (we Frankfurcie, w Monachium, Paryżu, Szanghaju). Korzystne ceny ma Singapore Airlines. Cena biletu na trasie Warszawa–Frankfurt– Singapur–Sydney: ok. 5,5 tys. zł za os.

■ Kamperem
. Najtańsza wypożyczalnia to Wicked Camper (cena od 39 dol. za dzień). Atrakcyjne ceny i dobre warunki ubezpieczenia ma firma TravelVans (cena 52–66 dol. za dzień). Na drogach obowiązuje ruch lewostronny. Wymagane jest międzynarodowe prawo jazdy.
■ W Sydney bardzo dobrze rozwinięta jest sieć schronisk, hosteli i hoteli.
Ceny hosteli: 16–50 dol., najwięcej jest takich za 22 dol.
Hotel Oak Maestri Towers tuż przy nim Darlig Harbour, Queen Victoria Building oraz Town Hall. Ceny pokoi od ok. 102 dol. za noc.
www.booking.com




■ W tradycyjnej kuchni australijskiej jest wiele wpływów kuchni angielskiej:
pieczenie, kotlety z rusztu oraz inne potrawy mięsne, podawane najczęściej z ziemniakami, marchewką i groszkiem.
■ Współczesna kuchnia australijska bazuje na tradycjach z wielu krajów. Szczególnie widoczne są wpływy południowej Europy oraz południowo-wschodniej Azji. Coraz bardziej w Australii docenia się kuchnię polską (zwłaszcza pierogi i słodycze).
Uwielbiana przez dzieci pasta vegemite zrobiona z wyciągu z drożdży jest potrawą niespotykaną nigdzie indziej na świecie. Równie dużym uznaniem cieszą się czekoladowe biszkopty Tim Tam.
Chleb kosztuje ok. 2 dol., wędlina – od 10 AUD za 1 kg, a śniadanie w restauracji – od 5 AUD.




■ Nazwa kontynentu sięga połowy XVI w. i związana jest z terminem Terra Australis, używanym przez Europejczyków (łac. terra – ziemia, australis – południowa).

Planując zwiedzanie Opery w Sydney większą grupą, dobrze jest dokonać internetowej rezerwacji.
www.sydneyoperahouse.com




■ Od turystów, którzy sześć dni przed przyjazdem do Australii przebywali na terenie Afryki lub Ameryki Południowej, wymaga się zaświadczenia o szczepieniu na żółtą febrę.
www.szczepienia.pl




■ Australia. Cuda świata (New Media Concept Australia)
■ Najmniejszy kontynent. Tajemnicza ziemia Aborygenów (DeAgostini)
■ Roff Smith, Zimne piwo i krokodyle. Rowerem dookoła Australii (wyd. National Geographic)
■ Peter Carey, Prawdziwa historia Neda Kelly’ego (Prószyński i S-ka)
■ Bruce Chatwin, Pieśni stworzenia (Świat Książki)
■ Estetyka Aborygenów. Antologia, pod redakcją M. Bakke