Lody z czosnku, rzeźby z rzodkiewki, bitwa na pomidory... Festiwale kulinarne zyskują coraz większy rozgłos, a organizatorzy coraz częściej kuszą nas nietypowymi atrakcjami - również w Polsce.

W Polsce i na świecie odbywa się wiele kulinarnych festiwali, imprez czy konkursów. Poniżej znajduje się lista 10 najciekawszych.

 

Wrocławski festiwal Europa na Widelcu

Co roku na początku czerwca Wrocław na pięć dni staje się miejscem, gdzie można spróbować kuchni prawie każdego europejskiego kraju. Europa na Widelcu to jednak nie tylko wyśmienite dania, ale też niestandardowy sposób świętowania. Pierwsza edycja wydarzenia odbyła się w dziesięciolecie wolnych wyborów z 1989 roku. Wrocławianie zebrali się wówczas na Rynku przy stole o średnicy 24 m.

 

La Tomatina w Hiszpanii

W hiszpańskim Buñol w ostatnią środę sierpnia obywa się słynna bitwa na pomidory. Aby rozpocząć walkę, ochotnik z tłumu musi wspiąć się na słup pokryty mydłem i zdobyć wiszącą na nim hiszpańską szynkę. Kiedy mu się to uda, następuje wystrzał sygnalizujący rozpoczęcie bitwy. Oczywiście po trwającej godzinę walce przychodzi pora na wielkie sprzątanie miasta.

 

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu

Do Poznania przyjeżdżają najwięksi wystawcy regionalnych produktów – obecnie jest ich już ponad 100. Festiwal wywodzi się z konkursu na Polską Nalewkę Roku. Jeszcze 10 lat temu przy pierwszej edycji nikt nie przypuszczał, że festiwal zyska miano jednej z największych imprez kulinarnych w Polsce.

 

Noche de Rábano w Meksyku

23 grudnia w Meksyku w ramach świętowania Bożego Narodzenia trwa Noc Rzodkiewek. Rzeźbiarze z całego kraju tworzą wówczas dzieła sztuki z rzodkiewek. Co ciekawe, do rzeźb wykorzystują największe okazy – niektóre ważą nawet 5 kilogramów! W ramach Noche de Rábano odbywa się również konkurs na najlepszą rzeźbę z rzodkiewki.

 

Festiwal Smaku Gruczno

We wsi Gruczno odbywa się Festiwal Smaku, na którym można spróbować typowo regionalnych specjałów. Najważniejsze z nich znajdują się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych, a z regionu kujawsko-pomorskiego jest na niej już ponad 70 produktów. Najpopularniejsze z nich to m.in. gzik, lody koronowskie, półgęsek, kajmak czy powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły.

 

Hawajski Festiwal Mielonki

Na Hawajach ma miejsce jeden z najdziwniejszych festiwali kulinarnych, czyli Festiwal Mielonki. Sympatia Hawajczyków do tego produktu sięga czasów drugiej wojny światowej, kiedy to Hawaje zostały odcięte od regularnych dostaw mięsa, a jedynym dostępnym jego źródłem była puszkowana mielonka. W trakcie festiwalu wybierani są Miss i Mister Mielonki, a kucharze przyrządzają rozmaite potrawy z wykorzystaniem tego produktu, np. mięsną wersję sushi.

 

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

Każdej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku towarzyszy inny temat przewodni – w 2016 roku królowała kuchnia armeńska, natomiast w 2017 będzie to kuchnia włoska. Dodatkowo już po raz drugi w trakcie imprezy wybrany zostanie Najlepszy Smak Lubelszczyzny w kategoriach tj. napoje, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miód, produkty rybołówstwa czy produkty mleczne.

 

Święto Czosnku w Kalifornii

W trakcie obchodów tego święta uczestnicy zjadają około dwóch i pół tony świeżego czosnku, biorą udział w warsztatach i pokazach gotowania. Impreza nie mogłaby odbyć się bez konkursu – zawodnicy biorący udział w wielkich czosnkowych zawodach kulinarnych przygotowują nietypowe potrawy z wykorzystaniem czosnku np. czosnkowe lody.

 

Winobranie w Zielonej Górze

Największą atrakcją Winobrania jest korowód, gdy kilkaset osób przechodzi głównymi ulicami miasta. Dodatkowo odbywa się również konkurs win, jarmark, spotkanie teatralne oraz wycieczka po winnicach. Co ciekawe, wokół zielonogórskiego wina krąży legenda – Atena pokropiła krwią Bachusa (boga wina) teren miasta, dzięki czemu wyrosła tutaj winorośl.

 

La Merengada w Hiszpanii

Mieszkańcy Hiszpanii, w odpowiedzi na zakaz świętowania karnawału, postanowili wytoczyć najsłodszą broń i rozpocząć wojnę na słodycze. Pierwsza batalia miała miejsce ponad 70 lat temu.  Od tamtego czasu zostaje powtarzana co roku tuż przed Wielkim Postem. Hiszpanie wychodzą wtedy na ulice i rozpoczynają walkę na bezy.

 

Więcej informacji o festiwalach kulinarnych w Polsce i na świecie można znaleźć w infografice przygotowanej przez HRS.

Źródło: hrs.com