Na stole miejsce hot dogów i zapiekanek zajmują kolejno ostrygi Rockefeller, sałatka Waldorf i królewski stek Oscar.

Kuchnia USA to międzynarodowa mieszanka kulinarna, czerpiąca z dziedzictwa wszystkich narodów, które do tego kraju imigrowały - ale także rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Mamy więc meksykańskie tacos i burritos, dzielnice włoskie i chińskie, wpływy brytyjskie, niemieckie, polskie, hawajskie, afrykańskie.

Na pierwszy rzut oka ten kraj to królestwo jedzenia szybkiego i kalorycznego: pancake'ów, kanapek, steków, frytek i burgerów. Ale powstały tu też fantastyczne wyrafinowane dania, które weszły do międzynarodowej kulinarnej klasyki, na przykład ostrygi Rockefeller, sałatka Waldorf i stek Oscar.

Wyrafinowane

Przepis na ostrygi Rockefeller powstał pod koniec XIX wieku w Nowym Orleanie, w restauracji Antoine's. Bezpośrednią przyczyną użycia lokalnych ostryg była przerwa w dostawie francuskich ślimaków. Nazwisko najbogatszego Amerykanina znalazło się w przepisie aby podkreślić intensywny i bogaty smak sosu, który wytwarza się podczas zapiekania ostryg.

Sałatkę wymyślono oczywiście w hotelu Waldorf w Nowym Jorku, również ponad sto lat temu. Jest genialnym połączeniem świeżych, kwaśnych owoców i warzyw z tłustym pleśniowym serem oraz chrupiącymi orzechami. Idealny, zdrowy i całkiem sycący lunch.

Stek Oscar to połączenie najlepszego amerykańskiego steku z polędwicy wołowej ze składnikami znanymi z innego przepisu - cielęciny Oscar, nazwanej podobno na cześć króla Norwegii. To prawdziwie międzynarodowy miks kulinarny, bo wykorzystuje jeszcze francuski sos bearnaise. Dodatek mięsa kraba dodaje daniu lekkości i odrobinę słodyczy.

Wypróbujcie te przepisy - my już to zrobiliśmy. Są pyszne i wcale nie trudne!

Przepisy od Travelera

OSTRYGI ROCKEFELLER

SKŁADNIKI:

  • Ostrygi (5 sztuk)
  • Masło
  • Szpinak
  • Parmezan
  • Czosnek
  • Tabasco
  • Cytryna
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuścić na patelni, dodać czosnek i podsmażać przez 30 sekund. Połowę wlać do bułki tartej, a na reszcie smażyć szpinak aż stanie się miękki (2-3 minuty). Szpinak przyprawić parmezanem, tabasco, solą i pieprzem, następnie rozdrobnić blenderem lub drobno pokroić (jak kto lubi). Ostrygi otworzyć, ułożyć na blaszce do pieczenia, na którą wcześniej wysypujemy sól (żeby ostrygi się nie przewracały). Na każdą ostrygę nakładamy łyżkę szpinaku i posypujemy bułką tartą. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut, bułka tarta  na wierzchu powinna mieć złoto brązowy kolor. Ostrygi podajemy z cytryną.

 

SAŁATKA WALDORF

SKŁADNIKI:

  • Jabłko kwaśne
  • Seler naciowy
  • Sałata lodowa
  • Orzechy włoskie
  • Żurawina suszona
  • Ser Blue
  • Majonez
  • Cytryna
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Jabłko kroimy w większą kostkę, seler na cienkie plasterki. W misce mieszamy jabłko, seler, żurawinę, orzechy, pokruszony ser Blue, majonez i cytrynę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy na sałacie lodowej.

 

STEK OSCAR

SKŁADNIKI:

  • Polędwica 200 g
  • Mięso kraba (może być z puszki)
  • Oliwa z oliwek
  • Musztarda Dijon
  • Sól i pieprz
  • Sos Bearnaise
  • Żółtka
  • Masło
  • Cytryna
  • Estragon
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Stek (wyjęty z lodówki co najmniej 1 godzinę przed smażeniem) smarujemy oliwą lub musztardą Dijon, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na bardzo gorącej patelni aż uzyska pożądany przez nas kolor. Później wkładamy go do piekarnika na 5-10 minut (rare – medium). W tym czasie robimy sos. W misce mieszamy zółtka, cytrynę, estragon, sól i pieprz. Miskę umieszczamy na garnku z gorącą wodą (70-80 stopni). Gdy zółtka staną się ciepłe, cienką strużką wlewamy roztopione wcześniej masło. Cały czas intensywnie mieszamy (żótka nie mogą się ściąć!). Stek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, żeby odpoczął. Po 5-7 minutach na steka kładziemy mięso kraba. Serwujemy na talerzu, wcześniej polewając danie sosem Bearnaise.

Tekst: Magdalena Rudzka