Świąteczne potrawy nie muszą być wcale przewidywalne. Mamy dla Was alternatywne wersje bożonarodzeniowych przysmaków z różnych zakątków świata. Jeśli jesteście wymagający i poszukujecie czegoś nietypowego, to voila!
Kierunek: SKANDYNAWIA
Sałatka rakowa z ziołowo – limonkową salsą
Sałatka rakowa:
400 g obgotowanych ogonów rakowych 75 ml oliwy z oliwek 1 limonka 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej 1 suszona, drobno pokrojona figa 1/2 papryczki chilli 1/2 łyżki cukru sól do smaku kromki pieczywa WASA z sezamem
Przygotowanie:
Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo – limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie WASA, dekorujemy ziołami.
Fot. Julita Strzałkowska
Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo – koperkowym
Składniki:
90 dkg łososia 1 1/2 łyżki soli morskiej 1 łyżka cukru brązowego 1/2 łyżki cukru białego 1 1/2 otartej skórki z grejpfruta 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu Kromki pieczywa WASA sport
300 ml jogurtu greckiego 1 łyżka posiekanego kopru 1 łyżka pokrojonego grapefruita 1 łyżka miodu sól
Przygotowanie:
Łosoś: Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na pieczywie WASA sport, polewamy sosem jogurtowo – koperkowym.
Sos jogurtowo - koperkowy: Jogurt, koper, grejpfrut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut.
Fot. Julita strzałkowska
Kierunek: WENEZUELA
Hallaca
Składniki: Surowe lub gotowane mięso (drobiowe, wieprzowe bądź wołowe) lub ryba Rodzynki Oliwki Ser biały Ciasto kukurydziane Liść bananowy
Przygotowanie:
Mięso lub rybę mielimy i dodajemy pokrojone na mniejsze cząstki rodzynki, oliwki, a także zmielony ser biały, całość mieszamy. Gotowy farsz owijamy w ciasto kukurydziane (przygotowujemy zwykłe ciasto na bazie mąki kukurydzianej). Liśćmi bananowymi dodatkowo owijamy Hallaca, aby podczas gotowania zawartość potrawy nie wyleciała ze środka. Po około 10 minutach gotowania, wyjmujemy Hallace z liści bananowych i zasiadamy do jedzenia.
Fot. Wikipedia
Kierunek: PUERTO RICO
Pastelon - "lazania" na słodko
Składniki: Banany Czosnek Cebula Kolendra Ser Masło Mięso Niektóre regiony dodają również rodzynki czy bakłażana
Przygotowanie: Formę dokładnie nacieramy masłem. Składniki nakładamy warstwowo. Wierzchnią i dolną warstwę stanowią banany, a ser, cebula, mięso oraz czosnek układamy w środku. Dla urozmaicenia smaku dodać można również, kolendrę, rodzynki czy bakłażany. Całość pieczemy w 180 st. C aż do momentu, kiedy banany nabiorą cynamonowy odcień, ser się delikatnie roztopi, a wszystkie warstwy zaczną się przenikać.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Mieszamy wszystkie składniki w patelni dokładnie posmarowanej masłem. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 st. C lub do momentu, kiedy wykałaczka wsadzona do ciasta wychodzi czysta. Po ostygnięciu kroimy całość na kwadraty.
Fot. Wikipedia
Kierunek: WŁOCHY
Panforte di Siena
Składniki: 80 g orzechów laskowych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g czekolady mlecznej 150 g migdałów 50 g mąki 1 łyżeczka kakao ½ łyżeczki cynamonu Szczypta goździków i gałki muszkatołowej 100 g cukru 100 g miodu Duże andruty (najlepiej okrągłe, ale można samodzielnie przyciąć) Cukier puder do posypania
Przygotowanie: Orzechy oraz skórkę pomarańczową drobno kroimy, czekoladę ścieramy na grube wiórki. Dodajemy migdały, mąkę, kakao oraz przyprawy i wszystko delikatnie mieszamy. Cukier gotujemy z miodem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy. Andruty wkładamy do tortownicy, smarujemy przygotowaną masą i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Otrzymuj regularnie i za darmo kolejne porcje wiedzy. W pierwszym odcinku cyklu „Świat do kawy” otrzymasz bezpłatny ebook: Przewodnik dla miłośników kotów i psów
Traveler Extra to kwartalnik przygotowany przez redakcję Travelera. Każde wydanie poświęcone jest innemu zakątkowi globu, a w środku znajdziesz najciekawsze informacje o danej części świata.