Świąteczne potrawy nie muszą być wcale przewidywalne. Mamy dla Was alternatywne wersje bożonarodzeniowych przysmaków z różnych zakątków świata. Jeśli jesteście wymagający i poszukujecie czegoś nietypowego, to voila!

Kierunek: SKANDYNAWIA


Sałatka rakowa z ziołowo – limonkową salsą
Sałatka rakowa: 400 g obgotowanych ogonów rakowych
75 ml oliwy z oliwek
1 limonka
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka posiekanej melisy cytrynowej
1 suszona, drobno pokrojona figa
1/2 papryczki chilli
1/2 łyżki cukru
sól do smaku
kromki pieczywa WASA z sezamem Przygotowanie: Ścieramy skórkę z limonki, wyciskamy sok, przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekane zioła, drobno pokrojoną suszoną figę i oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Salsę mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Przygotowane ogony rakowe zalewamy ziołowo – limonkową salsą, dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą i odstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut. Sałatkę układamy na pieczywie WASA, dekorujemy ziołami. Fot. Julita Strzałkowska


Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo – koperkowym Składniki: 90 dkg łososia
1 1/2 łyżki soli morskiej
1 łyżka cukru brązowego
1/2 łyżki cukru białego
1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
Kromki pieczywa WASA sport 300 ml jogurtu greckiego
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka pokrojonego grapefruita
1 łyżka miodu
sól Przygotowanie:

Łosoś:
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na pieczywie WASA sport, polewamy sosem jogurtowo – koperkowym. Sos jogurtowo - koperkowy:
Jogurt, koper, grejpfrut, miód wymieszać. Doprawić solą do smaku i odstawić na 15 minut. Fot. Julita strzałkowska Kierunek: WENEZUELA

Hallaca
Składniki:
Surowe lub gotowane mięso (drobiowe, wieprzowe bądź wołowe) lub ryba
Rodzynki
Oliwki
Ser biały
Ciasto kukurydziane
Liść bananowy

Przygotowanie: Mięso lub rybę mielimy i dodajemy pokrojone na mniejsze cząstki rodzynki, oliwki, a także zmielony ser biały, całość mieszamy. Gotowy farsz owijamy w ciasto kukurydziane (przygotowujemy zwykłe ciasto na bazie mąki kukurydzianej). Liśćmi bananowymi dodatkowo owijamy Hallaca, aby podczas gotowania zawartość potrawy nie wyleciała ze środka. Po około 10 minutach gotowania, wyjmujemy Hallace z liści bananowych i zasiadamy do jedzenia. Fot. Wikipedia

Kierunek: PUERTO RICO

Pastelon - "lazania" na słodko
Składniki:
Banany
Czosnek
Cebula
Kolendra
Ser
Masło
Mięso
Niektóre regiony dodają również rodzynki czy bakłażana Przygotowanie:
Formę dokładnie nacieramy masłem. Składniki nakładamy warstwowo. Wierzchnią i dolną warstwę stanowią banany, a ser, cebula, mięso oraz czosnek układamy w środku. Dla urozmaicenia smaku dodać można również, kolendrę, rodzynki czy bakłażany. Całość pieczemy w 180 st. C aż do momentu, kiedy banany nabiorą cynamonowy odcień, ser się delikatnie roztopi, a wszystkie warstwy zaczną się przenikać.


Fot. Wikipedia

Kierunek: FILIPINY
Bibingka - świąteczne ciasto ryżowe

Składniki:

1/2 kostki masła
1 porcja słodkiej mąki ryżowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mleka
5 jajek
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 szklanka płatków kokosowych Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Mieszamy wszystkie składniki w patelni dokładnie posmarowanej masłem. Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 st. C lub do momentu, kiedy wykałaczka wsadzona do ciasta wychodzi czysta. Po ostygnięciu kroimy całość na kwadraty. Fot. Wikipedia


Kierunek: WŁOCHY

Panforte di Siena

Składniki:
80 g orzechów laskowych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g czekolady mlecznej
150 g migdałów
50 g mąki
1 łyżeczka kakao
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta goździków i gałki muszkatołowej
100 g cukru
100 g miodu
Duże andruty (najlepiej okrągłe, ale można samodzielnie przyciąć)
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Orzechy oraz skórkę pomarańczową drobno kroimy, czekoladę ścieramy na grube wiórki. Dodajemy migdały, mąkę, kakao oraz przyprawy i wszystko delikatnie mieszamy. Cukier gotujemy z miodem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy. Andruty wkładamy do tortownicy, smarujemy przygotowaną masą i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Fot. Wikipedia