Bez względu na to, co było pierwsze – jajo czy kura, nie pozostawia wątpliwości, że sposób hodowli i traktowania kur odbija się bezpośrednio na jakości jaj

Jaja na Wielkanoc mają symbolizować życie. Wybierając je, warto się zastanowić, owocem jakiego życia są jaja na naszym stole: wolnego i naturalnego, czy uciśnionego i przepełnionego stresem oraz chemią?

Życie kury – kura lubi wolność i inne kury
Naturalnym zachowaniem dla kur jest społeczna struktura stada, gdzie obowiązuje hierarchia i rytuały. Kury jako ptaki lubią często rozprostowywać skrzydła i uderzać nimi. W związku z tym potrzebują dla siebie odpowiedniej przestrzeni w kurniku i na wybiegu. Kura należy do zwierząt bardzo wrażliwych na niesprzyjające warunki zoohigieniczne. Zbyt wysoka temperatura otoczenia  suche powietrze powodują, że kury znoszą jajka o cienkiej, kruchej skorupce. Kura w chowie ekologicznym ma zapewnione
•    1 m2 powierzchni w kurniku, na który może przypadać najwyżej 6 kur
•    grzędy w kurniku – min. 18 cm na 1 kurę
•    wolny wybieg i czystość - odpowiednia wilgotność, temperatura powietrza i wody

Kura w chowie konwencjonalnym:
•    w hodowli klatkowej kura ma do dyspozycji przez całe swoje życie minimalną przestrzeń
•    stres spowodowany ciasnotą powoduje, że kury wydzierają sobie pióra, dlatego producenci ucinają im dzioby

Kura w naturze żyje ok. 12 lat. Na fermach konwencjonalnych dożywa roku.

Dieta kury – kura lubi dobrze zjeść
Pobieranie pokarmu przez kury odbywa się poprzez grzebanie i dziobanie. Przy wyborze pokarmu kierują się głównie wzrokiem i węchem a najmniej smakiem. W skład paszy dla kur powinny wchodzić niezbędne dla nich aminokwasy egzogenne, sole mineralne i witaminy.

Z czego składa się pokarm kury w chowie ekologicznym?

•    zboża - chów ekologiczny wymaga, aby 65% suchej dawki pokarmowej stanowiły zboża. W żywieniu kur można stosować wszystkie gatunki zbóż łącznie z kukurydzą, która daje ładne wybarwienie żółtka.

•    nasiona roślin strączkowych – źródło białka

•    mleko, drożdże piwne, nasiona słonecznika i gryki, pozostałości z warzyw, zielonki świeże lub suszone, zioła (pokrzywa, mniszek lekarski, krwawnik).

•    dodatkowo stosuje się m.in. rozdrobnione igliwie sosny lub jodły, susz z nasion pokrzyw i innych ziół.

•    W ekologicznym chowie drobiu zabronione jest stosowanie leków weterynaryjnych. Są one używane jedynie w przypadku ratowania życia, czy ulgi w cierpieniu. Rolnicy prowadzący gospodarstwa metodami ekologicznymi, profilaktycznie podają kurom: napary z owoców: dzikiej róży, głogu, jarzębiny lub igliwia sosnowego, czosnek

Z czego składa się pokarm kury w chowie konwencjonalnym?

•    GMO - pasza zawierająca GMO dominuje w żywieniu zwierząt w chowie konwencjonalnym. Ciągle nie znamy dokładnie skutków zdrowotnych związanych ze spożywaniem GMO, ale raporty z krajów, gdzie od dawna spożywa się takie produkty, są niepokojące i mówią m.in. o utracie zdolności do rozmnażania się przez zwierzęta karmione paszami z GMO

•    pestycydy – czyli chemiczne środki ochrony roślin zawarte w konwencjonalnych paszach. Wiele pestycydów ma dowiedzione działanie zaburzające układ hormonalny człowieka, a tym samym wpływające negatywnie na jego rozrodczość

•    antybiotyki i sterydy (stymulatory wzrostu)  – podaje się je w paszach, aby utrzymać przy życiu kury przebywające w stresujących i nienaturalnych  warunkach bytowych. Dzięki chemicznym dodatkom kury „fabryczne” znoszą 10 razy więcej jajek niż te na wolności

Oficjalne raporty informują o wyższym niż pozwalają normy skażeniu jajek konwencjonalnych pozostałościami leków (w tym antybiotyków) i pestycydów.

Kupując w sklepie jaja, pamiętajmy, że kategorie jajek (od „zerówek” po „trójki”) oznaczają zasadnicze różnice w sposobie hodowli kur, a więc w jakości jaj:

0 – jaja od kur z chowu ekologicznego (wolny wybieg, pasza wolna od GMO, sterydów, antybiotyków)

1 – jaja od kur, które mają dostęp do wolnego wybiegu

2 – jaja od kur, które mogą poruszać się wolno po całym kurniku

3 – jaja od kur, żyjących w klatkach
. Źródło: www.90dnidoeko.pl