Pijesz ją kilka razy dziennie i na kilka sposobów. Dla niektórych gorąca herbata to miłe zwieńczenie pracowitego dnia, dla innych lekarstwo na przeziębienie, albo towarzysz spotkania z przyjaciółmi

A czy wiesz, skąd pochodzi herbata, jak się ją produkuje, lub jaka jest różnica między zieloną odmianą a czarną? 

1. Skąd pochodzi herbata, którą pijemy?

Większość z nas wie, że herbata pochodzi z Chin, Sir Lanki (Ceylon) i Indii, mniej znane są herbaty z Kenii, Malawi, Argentyny, Indonezji, Wietnamu i Turcji. 

2. Czy wszystkie herbaty pochodzą z jednej rośliny?

Herbata pochodzi z jednej rośliny, Camellia Sinensis, ale uprawiana jest ona w wielu różnych krajach, o różnych uwarunkowaniach geograficznych i klimatycznych, na różnego rodzaju glebie. Wszystkie te naturalne czynniki mają wpływ na finalny smak herbaty.

3. Jaka jest różnica między herbatą zieloną a czarną?

Zarówno zielona, jak i czarna herbata pochodzą z tej samej rośliny – Camellia Sinensis. Po zebraniu, liście rozkładane są na dużych stołach, gdzie tracą nadmiar wody, po to, by stały się miękkie i delikatne, co pomaga w ich późniejszym krojeniu. W procesie krojenia uwalniane są enzymy i następuje utlenienie herbaty. W przypadku czarnej herbaty proces ten może trwać do czasu, gdy liście nabiorą brązowej barwy, po czym zostają one podgrzewane, by zatrzymać proces fermentacji. Zielona herbata poddawana jest krótszemu procesowi utleniania, a czasami nawet jest on pomijany, dzięki czemu utrzymuje ona swój zielony kolor i delikatny smak.

4. Jak przebiega proces produkcji herbaty?

Liście herbaciane zrywane są ręcznie. Następnie liście rozkłada się na dużych stołach z siatki. W ten sposób liście „leżakują”, tracąc nadmiar wody. Potem są krojone, a rodzaj krojenia zależy od rodzaju herbaty jaki chcemy uzyskać: rolowanie  stosuje się do herbat liściastych, a zgniatanie do granulowanych. Na tym etapie powstaje herbata biała i zielona. Rozdrobnione liście zsypuje się do specjalnych wózków, w których przez kilkadziesiąt minut zachodzi proces fermentacji, czyli utleniania. Liście zmieniają kolor i nabierają aromatu. Na tym etapie powstaje herbata czerwona. Na koniec czeka je suszenie. Polega ono na zatrzymaniu procesu fermentacji, dzięki przepuszczeniu przez liście strumieni powietrza o wysokiej temperaturze. Wtedy powstaje herbata czarna.

5. Jaki jest najlepszy sposób przechowywania herbat?

Ponieważ herbata bardzo łatwo wchłania obce zapachy, warto przechowywać ją w  zamykanych naczyniach, np. w pojemnikach z nieprzeźroczystego szkła lub z porcelany. Można używać też szczelnych naczyń blaszanych, np. puszek. Nie powinno się przechowywać herbaty w lodówce lub zamrażarce, bo może to mieć wpływ na jej smak.