Naukowcy z Politechniki Federalnej w Lozannie (Szwajcaria) wykazali, że zwiększenie aktywności mitochondriów, np. za pomocą witaminy B3 (niacyny), w jądrze półleżącym – rejonie mózgu odpowiedzialnym za odczuwanie przyjemności – wywołuje u szczurów laboratoryjnych obniżenie poziomu lęku. Dzięki temu zwierzęta stają się bardziej pewne siebie i osiągają większe sukcesy w sferze społecznej.
 

Badacze zauważyli, że natężenie lęku ma u szczurów duży związek z funkcjonowaniem społecznym. Lękliwe gryzonie zazwyczaj ustępują miejsca bardziej przebojowym zwierzętom i od razu wchodzą w rolę osobnika podporządkowanego. To powoduje, że zajmują zwykle gorszą pozycję w stadzie, co negatywnie odbija się na ich zdrowiu.
 

Pracownicy politechniki postanowili wesprzeć zestresowane zwierzęta. Zaobserwowali, że szczury o wysokim poziomie lęku charakteryzowały się mniejszą aktywnością mitochondriów w jądrze półleżącym. Oznacza to, że ich komórki w tej części mózgu produkowały mniej nośnika energii ATP (adenozynotrifosforanu).
 

Okazało się, że zablokowanie aktywności mitochondriów w tym rejonie wywoływało u szczurów jeszcze większy lęk, ale pobudzenie ich do działania, np. za pomocą niacyny, zmniejszało poziom lęku – przynajmniej na jakiś czas – i pozwalało zwierzętom na podjęcie rywalizacji i poprawę swojej sytuacji społecznej.
 

Naukowcy są ciekawi, czy podobne efekty można by uzyskać u ludzi. 
 

Źródło: PAP