Ryż to podstawa wyżywienia połowy ludności naszego globu. Znamy ok. 20 tys. odmian tej rośliny, różniących się głównie kształtem ziaren i zawartością skrobi, ale także kolorem. Oprócz białego mamy ryż czarny, czerwony (Camargue), żółty (Mochi) i zielony (Aplati). Głównym powodem, dla którego uprawia się go na zalanych wodą poletkach, jest… chęć pozbycia się chwastów. Sam ryż dobrze rośnie nawet na zmeliorowanych gruntach. (Fot. Shutterstock)
2 / 8
shutterstock_126597665
Ogórek to w 96% woda; kapusta ma jej 91%, banan – tylko 75%. (Fot. Shutterstock)
3 / 8
shutterstock_230301934
Najwięcej czekolady w przeliczeniu na mieszkańca zjadają Szwajcarzy – 9 kg rocznie. Zaraz za nimi są Niemcy (7,9) i Austria (7,8). Statystyczny Polak zjada co roku ok. 6 kg brązowej słodyczy. (Fot. Shutterstock)
4 / 8
shutterstock_147141716
Amerykańscy badacze odkryli, że jedzenie warzyw i owoców o 46% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, ale tylko u pań. U mężczyzn nie stwierdzono żadnej statystycznej różnicy. (Fot. Shutterstock)
5 / 8
shutterstock_172286546
Przeciętny Amerykanin zjada co roku 263 jajka.
To więcej, niż znosi przeciętna kura nioska (228). (Fot. Shutterstock)
6 / 8
shutterstock_63659800
Czereśnie pomagają zasnąć, bo zawierają melatoninę – naturalny „hormon snu”. Z kolei jabłka, dzięki zawartym cukrom, budzą skuteczniej niż kawa. (Fot. Shutterstock)
7 / 8
shutterstock_310734392
Najchudszym z czerwonych mięs może się pochwalić… struś. (Fot. Shutterstock)
8 / 8
shutterstock_250314742
Receptura najsłynniejszego napoju od lat nie ma wiele wspólnego z tą oryginalną, wymyśloną w XIX w. Pierwsza coca-cola miała w swoim składzie nie tylko cukier, ale także kokainę (z liści koki)
i aromat na alkoholu. Kokainę zastąpiono kofeiną na początku XX w. Wbrew nazwie
w coca-coli nigdy nie było orzeszków kola. (Fot. Shutterstock)
Otrzymuj regularnie i za darmo kolejne porcje wiedzy. W pierwszym odcinku cyklu „Świat do kawy” otrzymasz bezpłatny ebook: Przewodnik dla miłośników kotów i psów
Znamy ok. 5 mln gatunków grzybów, choć lepiej zidentyfikowaliśmy zaledwie ok. 150 tys. Mimo że królestwo fungi wciąż stawia przed badaczami mnóstwo pytań, nie ma wątpliwości, że grzyby pełnią na naszej planecie fundamentalną ekologiczną rolę.
Francja pod względem liczby atrakcji nie ma sobie chyba równych na świecie. I kiedy myślimy, że już nic bardziej nas nie zaskoczy, znów trafiamy do miejsca tak pięknego, że wydaje się nierealne.