Meksyk to miejsce, którego kultura świętowania pamięci o zmarłych wciąż uwodzi i zaskakuje. Nie tylko kolorowe stroje, dekoracje i muzyka - także fantastyczne potrawy! Teraz możecie ich także spróbować w Polsce

Podróż przez meksykańskie smaki wbrew pozorom nie jest tak niebezpieczna. Co prawda wielu z nas taka kuchnia kojarzy się tylko z ostrymi papryczkami, ale nic bardziej mylnego. Okolice Święta Zmarłych to doskonała okazja by sprawdzić na własnej skórze, a raczej podniebieniu, jak szeroka jest paleta smaków z tego regionu. 
 

W warszawskiej meksykańskiej restauracji El Popo można z tej okazji skorzystać z całego nowego menu. Co wewnątrz? W świątecznym menu szefa Angela - m.in. pikantna zupa dyniowa z czekoladą, dyniowe tacos, niebiańsko mleczne ciasto tres leches. Na miejscu można także zaopatrzyć się w calaveras de azukar, czyli ręcznie robione, ozdobne cukrowe czaszki.
 

Ale jedzenie to nie wszystko! W restauracji będzie można oglądać zaduszne, kolorowe i uginające się od ofrendas ołtarze, które w czasie święta budowane są w każdym meksykańskim domu. Dorośli goście mogą liczyć na powitanie dyniową Margaritą.
 

Fot. Kevin Demiaria