10/2016

To, co jemy w drodze, czasem bywa zaskakujące.

Kasia Boni, kulinarna felietonistka Travelera, przedstawia się na naszych łamach jako „dziennikarka podróżująca i turystka spożywcza, która każdą podróż zaczyna od wizyty na lokalnym targu”. Sama podróżuję nieco inaczej, ale muszę przyznać, że czasem bardzo zazdroszczę jej tego stylu życia i podejścia do pracy.

W tym numerze Kasia dzieli się z Wami emocjami, jakie towarzyszyły jej, gdy w Kambodży została poczęstowana potrawką z jaszczurki, w Laosie – daniem z uprażonych karaluchów, galaretką z krwi w Wietnamie czy wreszcie słynnym balutem (kaczym jajem z embrionem)  na Filipinach. Nie jestem pewna, czy dałabym się skusić na każde z tych dań, ale doceniam odwagę.

Doceniam także dbałość Kasi o moralną stronę kulinarnego podróżowania. Wbrew pozorom odpowiedź na pytanie: „Jak jeść etycznie?”, wcale nie musi być prosta i łatwa. Czasem bardziej moralna może okazać się konsumpcja steku niż sojowego tofu (o tym przeczytacie w dziale Etyka podróżnika, na str. 28). Pamiętajcie o tym w podróży. 

Martyna Wojciechowska



Fotoreportaż
Zapaśnicze zmagania Indian Kamayurá w Brazylii

Planeta Travelera
Wieści ze świata

Kierunek kultura
Podróżuj z głową

Tanie podróżowanie:
Sri Lanka

Patent Travelera         
Aplikacje w podróży

Zostań tubylcem
Przygotuj się do Halloween w Salem

Miejsce miesiąca
Adżaria, gościnne miejsce w Gruzji

Etyka podróżnika
Granice dobrego smaku

Świat na talerzu
Wstęp: Kulinarne przygody
Indie: Dla ciała i duszy
Japonia: Jedzenie ważniejsze od religii
Tajlandia: Za stołem od rana do nocy
Korea Południowa: Czas na kiszoną kapustę
Francja: Nie tylko sery i wino
Hiszpania: Sardynki to tylko początek
Belgia: Piwo przede wszystkim
Mołdawia: Wielkie żarcie
Peru: Osobliwie i różnorodnie
Meksyk: Ale jaja!
Argentyna: Najlepsze steki świata
Chile: Chłopcy z placu broni. Piją wino i grają w szachy
Maroko: Smak kiszonych cytryn
Senegal: Sok z baobabu
Etiopia: Naleśniki rządzą
Mozambik: Zapachy Maputo

Wyprawy no limits: Podróżuj na krańce świata z ekspertami NG

Polska jest najfajniejsza      
Muzeum POLIN w Warszawie
Light Move Festival w Łodzi

7 nowych cudów polski
Sprawdź, które miejsca wygrały w naszym plebiscycie!

Adventure
Warto spróbować:
Wyprawy w skali mikro
Test Travelera:  Ubierz się w wełnę
Adventure: Polscy wspinacze w górach Pakistanu
Raport specjalny: Stanisław Szwarc-Bronikowski – ciekawe życie filmowca

Przerwa techniczna

Swoją drogą
Igor Zalewski o wadach i zaletach Belgii

Akademia foto
Najlepsze zdjęcia czytelników

W 24 godz. Lizbona