By znaleźć w Polsce dobrą restaurację serwującą tajską kuchnię, trzeba się postarać. - Dla mnie musi ona być przede wszystkim autentyczna, czyli przyrządzona przez Tajów – mówi Liza Taste, która znalazła restaurację na miarę oczekiwań i podzieliła się z nami swoją recenzją.

Przyjemność i harmonia

Kultura Tajlandii łączy w sobie dwie najważniejsze reguły filozofii życia - przyjemność i harmonię. Ma to swoje odzwierciedlenie również w kuchni.  Nic więc dziwnego, że kuchnia tajska dzięki swojej świeżość i charakterystycznemu smakowi zdobyła tylu fanów w Polsce. 

Jednak, aby znaleźć dobrą tajską restaurację w Polsce, trzeba się postarać. Dla mnie musi ona być przede wszystkim autentyczna, czyli przyrządzona przez Tajów. Ostatnio trafiłam do restauracji Thai Thai w Gdańsku, gdzie przez otwartą kuchnie pomachali do mnie uśmiechnięci Tajowie. To był dobry początek mojej kulinarnej przygody w tej restauracji.

 

„Halibut rozpływa się w ustach”

Wszystkie dania, które zamówiłam absolutnie rozkochały w sobie moje podniebienie. Sprzyjało temu również harmonijne, pełne zieleni wnętrze, które sprawiło, że zupełnie zapomniałam, na którym jestem kontynencie.

Moje kubki smakowe nadal pragną spotkania z halibutem gotowanym na parze z chili, czosnkiem i sokiem z cytryny podawanym ze szczypiorkiem i świeżą kolendrą w bulionie rybnym. Rozpływa się w ustach i nie ma sobie równych. 

Wyśmienicie smakowała również tradycyjna tajska sałatka z grillowanymi krewetkami i kawałkami świeżego mango. Jak również słynna tajska zupa Tom yam kung, bez której nie wyobrażam sobie tajskiej restauracji.

 
Misterna sztuka

Po tak pysznym posiłku nie mogłam sobie darować rozmowy z szefem kuchni, który zdradził mi parę sekretów. Myślę, że dla wielbicieli tajskich smaków najważniejszym aspektem jest to, że w tej restauracji używają świeżych składników oraz produktów prosto z Tajlandii.  Jak np. tajską papaję do sałatek, liście kafiru, tajska bazylię, trawę cytrynową czy korzeń galangalu.

Jedną z niespodzianek, jakie spotkały mnie w tej restauracji był prezent od szefa kuchni. Dostałam rzeźbione z marchewki kwiaty oraz syrenę! Wiele z dań tajskich wywodzi się z tradycji i sztuki eleganckiego serwowania i przystrajania potraw np. kwiatami lub pięknie wycinanymi, wręcz rzeźbionymi warzywami. Jest to tzw. nurt kuchni pałacowej. Tak misternie przygotowane potrawy nadal wywołują zazdrość mistrzów kuchni z zachodu. To jeszcze bardziej przekonało mnie, że  w restauracjach Thai Thai mamy do czynienie z prawdziwymi mistrzami kuchni Tajskiej.

 

Tajlandia w całej Polsce

Kolejnym  miłym zaskoczeniem był dla mnie fakt, że restaurację Thai Thai możemy odwiedzić również w Warszawie, Sopocie oraz za chwilę także w Poznaniu. Wszędzie znajdziemy te same dania w menu oraz co najważniejsze, prawdziwych Tajów w kuchni. A co z tego wynika? W każdej z tych restauracji czeka was spotkanie z autentyczną, pyszną tajską kuchnią. 

Przed tym, jak zaproszę was na wirtualna degustację, chciałabym podkreślić, że każda z restauracji Thai Thai jest zupełnie inna oraz wyjątkowa jeżeli chodzi o wnętrze. Co sprawia, że odkrywamy te smaki jakby na nowo w zupełnie innych okolicznościach. 

W galerii znajdziecie dania, które polecam.

Autor: Liza Taste
Zdjęcia : Zorianna Zozulia

Restauracje Thai Thai:
  • Gdańsk, ul. Podgarbary 10     
  • Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 63
  • Warszawa, pl. Teatralny 3 
  • Poznań, Stare Koszary/ ul. Wojskowa 4