Z założenia ze Szlaku korzystać mają nie tylko turyści, którzy w punktach informacji turystycznej, hotelach czy pensjonatach otrzymają ulotkę informacyjną, ale również mieszkańcy. Restauracje na Szlaku leżą w sąsiedztwie najciekawszych gdyńskich atrakcji. Lokale, które biorą udział w projekcie zostały wybrane ze względu na swoje położenie w centrum, jakość i atrakcyjność oferty oraz oryginalne pomysły udoskonalające tę ideę. Organizują więc rozmaite wydarzenia kulturalne, jak np. koncerty muzyczne, wystawy czy animacje dla dzieci. Mają być „oknem na świat”i dlatego szefowie ich kuchni potrafią oczarować potrawami z różnych stron kuli ziemskiej – obok dań polskich oferują włoskie, tajskie, chińskie, greckie, japońskie, meksykańskie. Na Szlaku znajduje się także pierwsza na Pomorzu restauracja indyjska, a potrawami kuchni brazylijskiej można się delektować przy gorących rytmach samby. A więc oferty kulinarne oraz wystrój poszczególnych restauracji podkreślają morski charakter Gdyni. W pierwszych dniach października dodatkową atrakcją Szlaku były tzw.”happy hours” czyli mini dania w promocyjnej cenie 5 zł., serwowane w restauracjach na Szlaku w określonych porach dnia.