Pastéis de nata to najpopularniejszy deser z Portugalii. Polscy przewodnicy tłumaczą, że nazwę wymawia się podobnie jak "pasztet z denata". Znamy przepis na ten wypiek.

O czym mowa? O fenomenalnych portugalskich babeczkach, pochodzących z przyklasztornej piekarni, których oryginalny, pilnie strzeżony przepis znają zaledwie trzy osoby. Portugalskie babeczki budyniowe - Pastéis de nata - pochodzą z podlizbońskiego klasztoru Hieronimitów w Belem. Tylko te wypiekane w piekarni mieszczącej się obok klasztoru mogą być nazywane Pastéis de Belem. Oryginalna receptura jest pilnie strzeżona, podobno znają ją zaledwie trzy osoby. Dla babeczek wypiekanych poza ową piekarnią w całej Portugalii, a także poza jej granicami, przyjęła się nazwa Pastéis de nata. Zainteresowanie Portugalią wśród polskich turystów jest z roku na rok coraz większe - wynika z danych największego pośrednika wyjazdów turystycznych Travelplanet.pl. Dla tych, którzy przywieźli z Portugalii wspomnie smaku oraz dla tych, którzy nie będą mieli okazji w najbliższym czasie zasmakować oryginalnych Pastéis de Belem, proponujemy przepis na Pastéis de nata, który warto wypróbować w domu.

 
Składniki:
  • 600 g ciasta francuskiego
  • 500 ml mleka
  • 500 g cukru
  • 250 ml wody
  • 60 g mąki
  • 7 żółtek
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 laska wanilii
  • masło do wysmarowania foremek
     
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st. C. Ciasto francuskie rozwałkować i wyciąć w kółka takiej wielkości, aby dało się nimi wyłożyć niewielkie foremki, np. do muffinów. Wysmarować masłem foremki, a następnie wykleić nimi ciasto, zaczynając od dna foremki i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Odłożyć wyłożone foremki do lodówki. W tym czasie, rozrobić mąkę w niedużej ilości mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodając do niego skórkę z cytryny oraz wanilię. Szybko mieszając, dodać to wszystko do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje. Następnie do drugiego garnka wsypać cukier, wlać wodę i gotować przez kilka minut, aż do powstania syropu. Syrop przelać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać przez sitko. Wyjąć wanilię oraz skórkę, a potem dodać żółtka. Wymieszać wszystkie składniki. Gotowy kremem wlać do ,,miseczek” z ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 - 17 minut, aż wierzch ciasteczek niemal się przypali. Przed podaniem na stół, babeczki można posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Bom apetite!